Zoete herinneringen aan mijn oma

05
dec
2017

Mijn oma was gek op zoetigheid. Ze wachtte me altijd op na school met de lekkerste dingen, van brood met een dikke laag suiker tot zoete taartjes. En natuurlijk mijn favoriet: echte Irakese kleecha. Dat zijn gevulde koeken met walnoten en suiker of dadels en kardemon. Het water loopt me weer in de mond als ik eraan denk.

Arabieren zijn gek op zoete gerechten. Suiker heeft in de Arabische cultuur een mooie betekenis. Zo wordt er suiker over je hoofd gestrooid als je gaat trouwen voor een rijk en vruchtbaar leven.

Wist je dat het woord suiker is afgeleid van het Sanskritische woord sarkará, dat zoiets betekent als ‘het verbrokkelde, het korrelige’? De Arabieren hebben het begrip overgenomen als ‘sukar’. En zo heet het nu bij ons dus nog steeds.

“Net als mij oma ben ook ik een echte zoetekauw” Jinan

Deze wortel-walnotencake is wel even werk om te maken, maar dan heb je ook iets héél lekkers! Mijn oma gebruikte dadelsiroop als zoetstof. Ik vind dat heerlijk maar mijn ervaring is dat veel mensen de taart dan wat te zoet vinden. Daarom heb ik het recept wat aangepast.

Het recept staat trouwens ook in mijn kookboek Kebab met Spruitjes, verkrijgbaar bij Yalla Yalla Foodbar!

Wortel-walnotencake

Tijdsduur: 40 minuten

Ingrediënten voor 10 personen:

  • 250 gr. ongezouten boter
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren, eigeel en eiwit splitsen
  • sap van 1 sinaasappel en rasp van de schil
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 115 gr gepelde en gehakte walnoten. Bewaar een paar noten voor de garnering
  • 110 gr. amandelschaafsel
  • 1 tl kaneel
  • snufje gemalen kruidnagel
  • snufje nootmuskaat
  • 1/2 tl  gemberpoeder
  • 250 gram wortel, geschild en grof geraspt.
  • snufje zout

Voor het glazuur

  • 100 gr mascapone
  • 200 gr roomkaas
  • 85 gram poedersuiker, gezeefd
  • 2 limoenen, sap en rasp

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
  2. Doe de boter en de suiker in en kom en klop dit tot een luchtige massa. Voeg vervolgens de eierdooiers er één voor één doorheen. Voeg het sap en de sinaasappelrasp toe.
  3. Voeg het gezeefde bakmeel, de bakpoeder, kruiden, geraspte wortel, walnoten, en amandelen toe en mix met de hand tot één geheel.
  4. Doe het eiwit met een beetje zou in een ontvette schaal en klop totdat er een dik schuim ontstaat. Roer dit voorzichtig door het andere mengsel.
  5. Giet het geheel in een ingevette cakeschaal en zet deze 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Mix alle ingrediënten van het glazuur samen en spreid het mengsel over de walnoottaart. Garneer met amandelen en walnoten.

Eet smakelijk!