Okra als probiotica: blog met recept

04
jan
2018
okra recept

Een van onze gasten van Yalla Yalla Foodbar vroeg me onlangs wat okra nou eigenlijk is.  Nadat zij het heerlijke gerecht had verorberd, wilde ze toch graag weten wat ze nou eigenlijk had gegeten. Ik vond het wel gedurfd van deze lieftallige dame dat ze de vraag pas stelde nadat ze het bord zowat had leeg gelikt. Een echte eet-avonturier, daar houden we van bij Yalla Yalla!

Verse okra
Al onze verse okra was inmiddels verwerkt in de gerechten zodat ik haar niet meer kon laten zien hoe deze groente er onverwerkt uitziet. Dus hebben we samen Google geraadpleegd.  We love google! Plaatje erbij gepakt en we begonnen samen te lezen.

Gezonde groente
Nou ben ik met okra opgegroeid en vind ik het één van de lekkerste groenten, na aubergine. OkraAubergine, die wij in Irak ook wel ‘de zwarte’ noemen, is mijn absolute favoriet. Op de tweede plek komt de okra. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan hoe gezond deze groente is. Mijn grootmoeder had het wel eens verteld maar dat herinnerde ik me pas toen ik op Google las dat okra als probiotica gegeten kan worden. Okra is rijk aan slijmachtige, plakkerige en dikke stoffen die de darmen helpen bij de ontlasting. Wis en waarachtig, de vezels van de okra voeden de goede darmbacteriën en kunnen als probiotica werken. Had mijn oma toch gelijk, deze groente is echt heel gezond.  Naast de probiotica heeft okra nog veel meer gezonde eigenschappen:

  • Okra is rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitaminen, vitamine C, vitamine K, betacaroteen, calcium, magnesium, ijzer, selenium zink
  • Okra rijk aan vezels Deze vezels in okra kunnen de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren door de opname van suikers te verminderen.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat okra borstkanker vermindert. Een lectine van okra, Abelmoschus esculentus, zorgde voor 63 procent minder borstkankercellen
  • De zaden van okra werken tegen vermoeidheid. Dit komt doordat de zaden van okra de melkzuur en ureum stikstof in het bloed verlagen. Dit bevordert de opslag van glycogeen in de lever en het vermogen van de antioxidanten om de oxidatieve stress te verlagen
  • Okra bevat foliumzuur. Dit staat erom bekend zwangerschapsproblemen te helpen voorkomen, met name tijdens de preconceptie. 100 gram okra bevat 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur
  • De vitamine K in okra kan helpen de botten gezond te houden en speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling
  • Omdat okra’s veel voedingsstoffen maar weinig calorieën bevatten, passen ze heel goed in een voedingspatroon om af te vallen. Per 100 gram bevat de okra 30 calorieën.
  • Okra bevat van ongeveer 36 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C beschermt tegen vrije radicalen, kan ontstekingsremmend werken en verkoudheden tegengaan

(Bron: ahealthylife.nl)

Makkelijk recept met okra
Als je deze lijst hebt doorgeworsteld en nu helemaal overtuigd bent dat je ook okra aan je voeding wilt toe okra receptvoegen, dan heb ik hier een makkelijk recept voor jou. Het kan trouwens ook vers gegeten worden maar dat is een kwestie van smaak.

Okra kun je kopen bij de Turkse/Marokkaanse winkel of bij en toko, vers of uit de diepvries. Ik vind de kleinere formaat okra het lekkerst.

Okragerecht

Tijdsduur: 45 minuten
Voor 6 personen

Als je orka snijdt of te lang kookt, wordt de groente een beetje slijmerig. Het is voor de meeste mensen wel even wennen aan de smaak en ook aan de structuur. Aan de buitenkant is okra harig en aan de binnenkant is het zacht met kleine witte bolletjes. In Irak is dit een van de meest favoriete en makkelijk te bereiden gerechten, het wordt regelmatig op tafel gezet. Zo ook bij ons. En het valt bij vrijwel iedereen goed in de smaak.

Ingrediënten:

  • 1 kilo okra’s, te vinden bij de toko of Turkse winkel, kan ook uit diepvries
  • 3 el tomatenpuree in 2 koppen water
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tenen knoflook in stukjes gesneden, peper en zout
  • 2 el olijfolie
  1. Doe de 2 el olijfolie in een pan en fruit de knoflook
  2. Voeg de tomatenpuree met de 2 kopjes water, de ingevroren okra’s toe
    peper, zout en citroen naar smaak. Laat alles lekker pruttelen totdat je met een vork makkelijk in de okra’s kunt prikken. Dan zijn ze gaar. De saus hoort dan ook wat ingedikt te zijn.
  3. Zodra de saus iets dikker is en de okra niet al te gaar is dan is het gerecht klaar.Bij dit gerecht past witte basmatirijst en ringetjes verse bosui.
    Yammie en dus enorm gezond!
    Eet smakelijk

<