RECEPT KROKANTE HALLOUMI KAAS BALLEN MET ZOETZURE RODE UIENJAM

29
dec
2021

 

Korkante halloumi kaasballen met rode uien jam

 

Beste Yalla Yalla Foodlovers,

Het jaar 2021 zit er alweer bijna op en wat was het een wisselvallig jaar.
Kokkerellen en experimenteren in de keuken blijft leuk en inspiratievol. We zijn tegenwoordig tenslotte vaker thuis en hebben dan iets meer tijd om te koken. De werkreistijd kan dan mooi gebruikt worden voor een uitgebreidere maaltijd. Koken is heerlijk ontspannend en creatief. Als je recept goed lukt dan maak je jezelf en anderen heel blij met een tafel vol lekkers. Ik noem de blijde glimlach van onze gasten wanneer ze al het lekkers proeven een “instant satisfier” waar ik weer heel gelukkig van word.

We hebben dit keer een iets ingewikkelder vegetarisch recept voor jullie maar oh zo lekker! De moeilijkheidsgraad is de juiste verhouding maken zodat de buitenzijde van de ballen een pasta wordt die goed gevuld kunnen worden zodat ze niet uit elkaar vallen bij het frituren. De rest is easy peasy maar vergt wel tijd. Je kunt als je dan toch bezig bent een grote hoeveelheid halloumi kaas ballen maken en invriezen zodat je altijd de halloumi kaas ballen kunt frituren tot krokante ballen wanneer je gasten hebt.

Ik beloof je, ze zullen het verrukkelijk vinden!

Wat is halloumi eigenlijk?

Ok het is niet vegan want het is gemaakt van geiten en schapenmelk. Tegenwoordig wordt er ook koemelk aan toegevoegd. Het bevat geen dierlijk stremsel en is dus goed voor vegetariërs. Halloumi heeft een zoutige smaak en is een goede bron van eiwitten. De structuur van Halloumi kan ik het beste omschrijven als niet al te zacht en niet al te hard rubber. Halloumi is iets harder dan Mozarella.

Misschien kennen jullie de halloumi wel van Griekenland en dan met name uit Cyprus. Het is echter een kaas die ook veel wordt gemaakt in het Midden Oosten en daar ook rauw bij het ontbijt wordt gegeten. Ons ontbijt bestond dan uit halloumi, tomaat, platte peterselie, flatbread en muntthee. De oorsprong van de Halloumi kan ik niet met zekerheid zeggen maar laten we het houden op Turks Cypriotisch.
De halloumi is een kaassoort die niet makkelijk smelt en dus uitermate geschikt is om te grillen, bakken of frituren. Het krijgt dan een krokant korstje. Je kunt trouwens de Halloumi wrap ook bij Yalla Yalla bestellen. De Halloumi wrap is een van onze bestseller wraps na de falafelwrap natuurlijk 🙂

Omdat ik vaak de vraag krijg wat is halloumi en hoe kun je dat eten heb ik naast onze Halloumi wrap die we al hadden, de korkante halloumi ballen recept tevoorschijn gehaald. Dit is een recept die ik van Dalila Sayed en Thaer Ayoub heb geleerd toen zij Yalla Yalla mee hebben geholpen bij de start nu inmiddels vijf jaar geleden. Time flies.
Ok nu terug naar de korkante halloumi recept met zelf gemaakte uien jam.

 

Krokante Halloumi kaas ballen met zelfgemaakt zoetzure rode uien jam

 

 

 

Aan de slag

Het is makkelijker als je de uienjam tevoren maakt en in glazen potten doet zodat je het altijd op voorraad hebt. Deze zelf gemaakte heerlijke uien jam kun je ook bij je kaasplank of bij andere hapjes serveren.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de potjes en deksels die je voor de uien jam gebruikt goed gesteriliseerd zijn. Zo kun je ze veel langer bewaren. Dit kun je doen door ze een half uurtje in een grote pan met kokend water te laten borrelen.

Dit heb je nodig voor 1 kg zoet zure uienjam (kun je lang bewaren)
  • 1 kg rode uien
  • 200 gr geleisuiker
  • 100 ml water
  • granaatappelmelasse of balsamicoazijn
  • theelepel olijfolie
  • 1 laurierblad
  • zout

Bereidingswijze uien jam

 

Pel en snijd de uien in (halve) ringen van 1 a 2 mm.

 

  1. Verwarm olijfolie in pan en fruit de uien, voeg snufje zout en laurierblad,
    10 min zachtjes stoven totdat vocht is verdampt en uien zachter zijn
  2. Voeg de geleisuiker toe en blus het geheel af met water en zorg dat alles net bedekt is en laat 1 uur pruttelen op zacht vuur. Niet aan laten branden.
  3. Voeg granaatappelmelasse toe en laat eventjes op het vuur zodat al het water verdampt is. Erbij blijven zodat het niet aankoekt
  4. Doe de nog hete jam in de potten en deksel goed dicht. Ondersteboven
    laten afkoelen zodat ze vacuüm dicht zijn

Na afkoelen kun je ze het beste in de koelkast bewaren of op een donkere plek.

Dit heb je nodig voor de krokante halloumi ballen (maakt ongeveer 30 ballen)


Buitenzijde halloumi ballen

  • 500 gram knolselderij
  • 270 gram harde griesmeel
  • 100 gram burgul fijn
  • 1 theelepel ras al hanout kruiden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen witte peper

Vulling Halloumi kaas ballen

  • 250 gram Halloumi kaas
  • 2 middel grote tomaten
  • een groene langwerpge paprika
  • naar smaak handjevol platte petersellie en of koriander
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen chilli
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel ras el hanout kruiden

Zonnebloem olie om in te frituren.

 

Bereidingswijze krokante halloumi kaas ballen buitenzijde

 

  1. Schil de knolselderij en spoel het onder water, snijd in blokjes en vervolgens kook je het in water met snufje zout 20 minuten totdat je er met een vorkje in kunt prikken. Niet al te zacht en laat het afkoelen.
  2. Doe de burgul in een kom en voeg er heet water aan toe. Laat 10 minuten staan en giet het water af en spoel het af met koud water. De burgul moet zacht zij als je de korrel tussen je tanden doet.
  3. Pureer de knolselderij in een keukenmachine. Schep het in een kom. Voeg daar de harde griesmeel, de burgul en de kruiden aan toe.
  4. Begin met het kneden zoals je bij deeg doet totdat je een pasta krijgt die als je een bal ervan maakt tussen je handen niet uit elkaar valt. Voeg eventueel klein beetje water toe bij het kneden. Als je deze stappen onder de knie hebt dan is de rest easy peasy.

Vulling halloumi kaas ballen
Doe de ingrediënten in een mixer en zorg ervoor dat het geen puree wordt maar in hele kleine stukjes is gehakt samen met de kruiden

Maken van de halloumi kaas ballen
Er is een kort filmpje op instagram waarop te zien is hoe ik de ballen vul.
Zorg ervoor dat je een kommetje water bij de hand hebt, de kom met de vulling en de kom met de pasta.
Neem ongeveer 30 gram van de pasta en rol tot een bal in je hand. Besprenkel je handen met water zodat het niet blijft plakken. Als je een bal hebt gerold maak je er met je wijsvinger een gleuf in. Deze vul je met een theelepel met de halloumi vulling. Iedere bal 2 theelepels vulling. Duw voorzichtig met de kleine theelepel op de vulling zodat de zijkanten omhoog komen. Besprenkel je handen met water en vouw de halloumi kaas ballen dicht en rol totdat je een mooie ronde bal hebt.

Het is aan te bevelen  als je dit gerecht toch gaat maken in een keer een grotere hoeveelheid te maken en in te vriezen. Als je meteen de halloumi kaas ballen gaat frituren is de kans groot dat ze uit elkaar vallen dus beter om ze bevroren uit de diepvries te frituren in zonnebloemolie op 180 C totdat ze licht bruin kleuren.

Je kunt dit gerecht eindeloos variëren en totally vegan maken. Als je de buitenzijde en het bereiden van de pasta beheerst dan kun je eindeloos variëren met allerlei vullingen. Een suggestie voor een vulling is zoete aardappel of pompoen in combinatie met lekkere kruiden. Experimenteer zelf en maak er iets moois van. Tag ons wanneer je dit gerecht maakt of een afgeleide hiervan. Leuk om van jouw kook experimenten te horen.

Warme en smakelijke groet,

Jinan en Yalla Yalla team uit Den Bosch

Midden Oosten restaurant in hartje Den Bosch waar we 80% vegan vegetarisch koken.
Lunch
Shared dining
Catering
Afhaal
Borrelen
Bedrijfscatering

 

× voor reserveringen of andere vragen Available from 00:00 to 23:59