Recept Vegan Saffraan Pompoen kroketten met Ajvar

19
jan
2022

Yalla Yalla Foodbar 18 januari 2022

Beste Yalla Yalla Foodlovers

Na het grote succes van de vegetarische korkante halloumi ballen van vorige week die binnen no time uitverkocht waren heb ik van enkele van onze lieve gasten de vraag gekregen of er ook een vegan versie is. Halloumi is gemaakt van geiten en koemelk dus ik heb een andere versie bedacht met een vegan vulling. Eigenlijk kun je zelf experimenteren met allerlei vullingen zolang je de buitenzijde krokant kunt maken.

De vulling gaan we maken met de seizoen groente pompoen. Graag vertel ik je over deze groente soort en waar deze oorspronkelijk vandaan komt want in de Arabische keuken is deze nog veelal onbekend. Ik heb dit gerecht gecombineerd met de buitenzijde die voor de Kubbah wordt gebruikt.

Pompoen is een oude groentesoort die in Noord en Zuid Amerika zijn oorsprong heeft. Dat betekent dat de native bevolking de Indianen dit cultiveerden en kookten. Je gelooft het bijna niet maar de pompoen behoort tot de komkommer familie. Daar behoren onder andere de komkommer, augurk, de meloen en courgette toe. Je hebt allerlei soorten pompoen. Er zijn ook sier pompoenen en die zijn niet eetbaar.

Toen de Europeanen begonnen aan hun kolonisatie drift werd in de 16de eeuw deze groente in Europa geïntroduceerd. Vooral op hun lange terugreis werd deze groente ingeslagen omdat het lang bewaard kon worden. Wel zo handig voor zo een lange zeereis. Nu vraag ik me wel af hoe het komt dat in het Engels pumpkin ook als liefkoos woordje wordt gebruikt. Als je dat weet laat het mij weten. Leuke vraag voor de volgende Sunday quiz op instgram.

In het Midden oosten kennen we wel de pompoen maar wordt deze nauwelijks gebruikt bij het koken. Wel worden de pitjes van de pompoen geroosterd en als snack gegeten. De courgette, de zus van de pompoen wordt daarentegen veel gekookt in de Arabische keuken. De courgette ziet er daar ook anders uit dan de courgette die je hier in Nederland in de winkel vindt. In Noord Afrika daarentegen zoals bijvoorbeeld Marokko, Tunesië en Algerije is de pompoen een veel gebruikte groente. Je kunt geen couscous eten zonder lekker gestoomde courgette, wortel en pompoen erboven. Wel bijzonder dat deze groente wel in Noord Afrika maar niet in het Midden Oosten bekend is. Als iemand weet hoe dat komt zou ik dat ook graag willen weten.

Okay terug naar het recept. Pompoen kent zoveel variaties in bereiding. Je kunt het stomen, grillen, roosteren, koken, pureren, soep etc. De indianen maakten er zelfs matten van die ze verhandelden. Dat vergt wel specifieke bereidingswijze. Oh ik dwaal weer af naar geschiedenisverhalen. Nu terug naar het recept.

VULLING VEGAN SAFFRAAN POMPOEN KROKETTEN

Dit heb je nodig voor de vulling

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 pompoen geschild, ontpitten en in blokjes snijden
  • 1 theekop heet water met 4 saffraan draadjes
  • handjevol gesneden koriander of meer als je dat lekker vindt
  • 2 EL geraspte verse gember
  • 1 geraspte knoflookteentje
  • theelepel olijfolie
  • 1 TL Komijn
  • 1 TL Cayenne peper
  • zout naar smaak

 

KROKANTE BUITENZIJDE

Dit heb je nodig voor de krokante buitenzijde van de pompoen kroket (maakt ongeveer 40 afhankelijk hoe groot je het rolt)

 

  • 2 thee koppen fijne burgul
  • 1 theekop harde griesmeel
  • 1 theekop heet water met 4 saffraan draadjes
  • 1 TL komijn
  • 1 TL zout of naar smaak
  • 1 TL gemalen witte peper

Zonnebloem olie om in te frituren.

Aan de slag.

 

Bereidingswijze Buitenzijde vegan saffraan pompoen kroket

 

  1. Doe de burgul in een kom en voeg er heet water aan toe. Laat 10 minuten staan en giet het water af en spoel het af met koud water. De burgul moet zacht zijn als je de korrel tussen je tanden doet.
  2. Giet de theemok met saffraan door een vergiet bij de burgul zodat de saffraan sliertjes niet bij de burgul komen
  3. Schep het in een kom. Voeg daar de harde griesmeel, de burgul en de kruiden aan toe.
  4. Begin met het kneden zoals je bij deeg doet totdat je een pasta krijgt die als je een bal ervan maakt tussen je handen niet uit elkaar valt. Voeg eventueel klein beetje water toe bij het kneden. Als je deze stappen onder de knie hebt dan is de rest easy peasy en kun je allerlei leuke vullingen bedenken om te maken. Deze week de pompoen vulling. .

 

Pompoen vulling

  1. Verhit de olijfolie in een pan, doe er de ui bij. Zodra deze glazig is, voeg de gember, knoflook en andere kruiden toe.
  2. Voeg de in blokjes gesneden pompoen toe en bak het even op
  3. voeg de koriander toe en glas water met saffraan zonder de sliertjes saffraan
  4. zodra de pompoen zacht is pureer deze en breng op smaak met zout

 

Maken van de Krokante vegan saffraan pompoen kroketten
Er is een kort filmpje op instagram waarop te zien is hoe ik de kroketten vul. Wel zo makkelijk om naar te kijken en dan dit recept te lezen. Want het vereist wel een bepaalde behendigheid, vooral omdat de vulling gepureerd is kan deze bij het sluiten van de buitenzijde eruit komen en vallen ze uit elkaar bij het frituren.
Om het jezelf extra makkelijk te maken en het proces te versnellen kun je de vulling eerst in blokjes invriezen en dan de buitenzijde eromheen draaien. Zie je ook in het filmpje.

Voorbereiding
Zorg ervoor dat je een kommetje water bij de hand hebt, de kom met de vulling en de kom met de burgul deeg.

Pak een balletje van de burgul deeg en kneed tot een bal. Ga met je wijsvinger in het midden van de bal drukken zodanig dat er een opening ontstaat waar je de vulling in kunt doen. Zorg ervoor dat je handen nat zijn zodat de burgul deeg niet aan je handen blijft plakken. Zodar de vulling in de opening is kun je de kroket dichtmaken en in de vorm kenden die jij mooi vindt. Torpedo of langwerpig. Torpedo vind ik persoonlijk lekkerder want dan krijg je van die extra krokante uiteindes.

Doe in de vriezer. Want als je het gelijk frituurt zal het waarschijnlijk uit elkaar vallen als je geen ervaring hebt met indraaien.

Het is aan te bevelen om als je dit gerecht toch gaat maken in een keer een grotere hoeveelheid te maken en in te vriezen. Haal ze uit de diepvries en frituur in zonnebloemolie op 180 graden totdat je ook zeker weet dat de vulling ontdooid is.

Deze week zullen de pompoen kroketten met Adjvar geserveerd worden. Dat is een paprika tapenade. Heerlijke smaakexplosie.

Je kunt dit gerecht eindeloos variëren. Als je de buitenzijde en het bereiden van de pasta beheerst dan kun je eindeloos variëren met allerlei vullingen.

Tag ons wanneer je dit gerecht maakt of een afgeleide hiervan. Leuk om van jouw kook experimenten te horen.

Smakelijke groet,

Jinan
Yalla Yalla Foodbar in Den Bosch

Midden Oosten restaurant in hartje Den Bosch waar we 80% vegan vegetarisch koken.
Yalla Yalla Lunch
Yalla Yalla Shared dining
Yalla Yalla Catering
Yalla Yalla Afhaal take away
Yalla Yalla Borrelen
Yalla Yalla Bedrijfscatering

 

 

× voor reserveringen of andere vragen Available from 00:00 to 23:59